przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami

Rozkoszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a gruntownie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równolegle nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesłychanie charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

przepis na dobra włoska pizzę   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w takim razie wziąć pionierski, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – właściwie należałoby dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.