Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na formę kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc rozmaite ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie tuzinkowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma właściwie dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest rozkoszna i sycąca.