Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej słynnych na całym globie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Miłują ją też sami Włosi.
Perfekcyjna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w gruncie rzeczy ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego typu sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, możemy być pewni, że zafascynuje ono głębią smaku i aromatu.